• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Werkgeluk en de eenzame thuiswerker. 'Mensen hebben mensen nodig'

Gepubliceerd op: 11-05-2021

Als lid van Healthy Ageing Network Northern Netherlands werd Karin geïnterviewd over hoe belangrijk Werkgeluk en Gelukkig Leiderschap tijdens deze pandemie is, maar ook over de mogelijk wat eenzaam wordende thuiswerker en de risico's van psychische problemen op en buiten de werkvloer. Dat en meer in de rubriek: 'Onder De Leden'.

 

 

Onder de leden: het Succesbureau

dinsdag 4 mei 202

De constante drive om zich in te zetten voor Meer Gezonde Jaren (Healthy Ageing) hebben de leden van Healthy Ageing Network Noord Nederland gemeen. En dat mag gezien worden: het idee voor deze rubriek.

Deze maand in de spotlight de bevlogen eigenaresse van maar liefst drie ondernemingen: Karin Smalbil. Een van deze ondernemingen is het Succesbureau en legt de focus op werkgeluk en dat is gezond!

Werkgeluk
Het is helder: organisaties kunnen gewoonweg niet meer om het thema Werkgeluk heen. Gelukkige medewerkers zijn gezonder, creatiever, innovatiever, minder vaak ziek en presteren beter als ze gelukkig zijn in en met hun werk. Wat is gelukkig werken? ‘Mensen die gelukkig werken ervaren rust in hun werk’ zegt Karin, en dat heeft te maken met je geestelijke gezondheid. Een gezonde geest valt te trainen en te ontwikkelen, zowel als leidinggevende, als medewerker.

Succesbureau heeft de missie om van Gelukkig Werken in organisaties de norm maken, in plaats van een uitzondering. Wanneer je Werkgeluk in je organisatie centraal stelt, dan ben je op weg naar beter werken, minder ziekteverzuim, minder burn-out's, anders naar processen kijken, gedurfd loslaten, positiever werken, je medewerkers centraal stellen en op weg naar een veel hogere winst. Succesbureau helpt organisaties met het uitrollen van Werkgeluk.

Vis begint te rotten bij de kop, als leider heb je een voorbeeldfunctie

Goed leiderschap
Eén van de hoofdingrediënten van werkgeluk is: goed leiderschap, aldus Karin.
Goed leiderschap kun je ontwikkelen. Er zijn verschillende stijlen van leidinggeven: die van coach, van manager of van voorbeeldfunctie. Ze licht een tipje van de sluier op. ‘Als leider ken je je mensen goed, je stelt vragen, en, heel belangrijk; stel het goede voorbeeld. Vis begint te rotten bij de kop’ zegt ze. Het loopt mis in een organisatie als de leiding niet in orde is. Een goede leider is benaderbaar, zegt ze;  ‘het creëren van een toegankelijke, openbare werkplek helpt daarbij, een plek waar medewerkers gemakkelijk binnen lopen’.

‘Niet te veel te willen als leider helpt ook’ zegt ze ‘en mensen zélf laten nadenken’. Een strategische visie is belangrijk, en deze zonder dwang over brengen.
‘Een goed voorbeeld geef je door er te zijn. Door rust te bewaren in vergaderingen, medewerkers te vertrouwen en dit uit te spreken. Medewerkers werken harder, en zelfstandiger. En daarnaast laat je weten dat je er voor de medewerker bent als het niet lukt’ vult ze aan.

Werknemers mogen assertiever zijn

Welkomsfeestje
Medewerkers zijn het kapitaal van de organisatie. De vraag is: Hoe hou je die verbonden? ‘Dat begint al bij de binnenkomst’ zegt Karin. ‘Verwelkom een medewerker alsof er een feestje is, de menselijke maat is enorm belangrijk. Er schuilt ontzettend veel belang in waarderingskracht. En vrienden worden met je personeel is minder handig’ vindt ze. ‘Dan wordt de scheidslijn tussen werk en privé erg vaag’.

Tegelijkertijd kan ook wat van de medewerkers worden gevraagd, Succesbureau traint hen assertiever te zijn. ‘Een leidinggevende kan niet weten, wat er bij een medewerker leeft, als hij of zij dit niet deelt’.

Mensen zijn sociale dieren

Leidinggeven op afstand
De pandemie legt bestaande moeilijkheden bloot, ziet Karin. Voor gezond en fit blijven heb je samenwerking en sociaal contact nodig, is haar overtuiging. 'Voor sommigen kan thuiswerken goed passen, als je de juiste focus hebt, maar voor gezond werkgeluk moeten we (gedeeltelijk) terug naar kantoor. Alleen thuiswerken geeft kans op afstomping en ongemotiveerdheid, maar ook eenzaamheid onder de wat 'stillere' werknemer kan worden aangewakkerd of versterkt. Die eenzaamheid, daar schuilt een gevaar in, die mogelijk door andere collega's of leidinggevenden niet wordt opgepikt, vanwege het elkaar niet of minder zien. Mensen zijn sociale dieren. Het grotendeels thuiswerken kan mogelijk -niet bij iedere medewerker- psychische problemen gaan veroorzaken of vergroten. En dat kan nadelig zijn voor de kwaliteit van het werk an sich. Support van je collega’s is cruciaal. Ook is een scheidslijn nodig tussen werk en privé’.

De trainingen in werkgeluk zijn aangepast naar online varianten. Er is veel te leren als leidinggevende op afstand. Met meer flexibilisering op komst is anticiperen van belang.

Interesse in werkgeluk voor zowel medewerkers als leidinggevenden?
Succesbureau begeleidt organisaties graag middels organisatieadvies, training, intervisie en (team)coaching. En dat kan zowel online, als op gepaste afstand op locatie (naar keuze). Succesbureau gebruikt daarbij diverse leiderschapsinstrumenten en oefeningen die deelnemers (medewerkers en leidinggevenden) meteen kunnen gebruiken op de werkvloer: Acceptatie, Aandacht, Aansluiting, Authenticiteit, Fine Feedback, en Waardering. Daarnaast wordt getraind op sociale communicatiestijlen. Er zijn cursussen van 1 dag tot 3 dagen. Kijk voor alle informatie en mogelijkheden op: Programma Gelukkig Leiderschap | Succesbureau.

Naast het Succes Bureau biedt Karin Smalbil als schrijver schrijfretraites aan.
Meer weten? Ga naar: 
Schrijfretraites en schrijfworkshops – Pen van Rixt